Proč k laseru používáme gel?

04.02.2017 13:35

 

Ústředním prvkem uvedené metody je gel, obsahující mj. účinné složky laktoferrin a laktoperoxidázu, získávané z mléka. V medicíně jsou známy pro své blahodárné účinky na zanícené sliznice, nebo jako součást preparátů, nanášených na popálené oblasti kůže. Bezesporu nejzajímavější je však působení tohoto enzymatického systému, vmasírovaného do hloubky pleťových pórů a aktivovaného krátkým ozářením laserovým paprskem přesně stanovené vlnové délky.
 

Laktoferrin je látka opticky aktivní a vyznačuje se dvěma pozoruhodnými vlastnostmi.
První je schopnost předat pohlcenou světelnou energii své nerozlučné průvodkyni laktoperoxidáze. Ta se pomocí takto získané energie rozštěpí za vzniku vody, oxidu uhličitého a kyslíku. Právě včas, neboť jedna část kyslíku je buňkami dychtivě absorbována, druhá část prokysličuje povrch buněčných vrstev a zabraňuje tak rozšiřování mikrobiálních kultur.
Druhou, neméně zajímavou vlastností laktoferrinu je jeho hlad po iontech železa. Protože jsou stopy železa ve zbytcích produktů mazových žláz životně významnou složkou potravy všudypřítomných bakterií, způsobí přítomnost laktoferrinu zablokování železnatých iontů a tím postupné a trvalé vymizení bakterií. (zdroj: www.medistellar.com)